Sağlık Esastır
[extra_wrap custom_class=”extra-wrap__style-1″][/extra_wrap]
Başta mor renkli meyveler olmak üzere (kiraz, böğürtlen, yaban mersini, dut, vişne, üzüm vb.) birçok meyve beyin hücrelerini korumada ve hafızayı güçlendirmede etkilidir. Ofiste meyve tüketiminin arttığında performansın da arttığını göreceksin.
İkindi saatlerinde yaşadığın tükenmişlik hissi ve halsizlik, meyveler ile son bulacak. Meyveler, başlıca enerji kaynağı olan karbonhidratları sağlıklı şekilde almanı sağlar ve seni enerjik hissettirir.
Sanıldığının aksine meyveler, kalori içeriği düşük besinlerdir. Ofis çekmecende bulunan 1 küçük gofret sana ortalama 150 kkal. enerji verirken; 1 orta boy elma ortalama 50 kkal. enerji verir. Fazla kilo sorunu yaşamamak için ofiste aldığın enerjiye dikkat etmelisin.
Meyveler, vücudumuz için çok değerli olan liften oldukça zengindir. Masa başı çalışıyorsan ve ofisteki hareketin de kısıtlıysa sıklıkla yaşadığın kabızlık ve hazımsızlık şikâyetlerinden düzenli meyve tüketerek kurtulabilirsin.
Çok güçlü antioksidanlardan ve liften güçlü olan meyveler, seni kanser, kalp hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıkları, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarından korur. Ofisin meyvelendikçe sen de daha az hasta olacaksın.
Klimalı ofis ortamında uzun süre çalışmak, yetiştirilmesi gereken işlerin stresi, şehir yaşamında maruz kaldığın kirli hava, kullanıyorsan sigara veya arkadaşının sigarasının dumanı vücudunda toksin birikmesine sebep olur. Bu toksinler, pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkartabilir. Meyveler, içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde vücudunda detoks etkisi yaratarak arınmanı sağlar. Rengârenk meyveler sayesinde vücudun tazelenir.

Mor üzüme mor rengi veren pigmentin ismi ‘antosiyanin’ dir. Bu pigment çok güçlü bir antioksidandır. Ayrıca üzümün çekirdeğinde ve kabuğunda da çok güçlü antioksidan olan resveratrol bulunur. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu olması bu maddelerden kaynaklanır. Mor üzüm, B vitaminleri, magnezyum ve potasyum gibi mineraller de içerir.
İçeriğinde birçok vitamin bulundursa da ağırlıklı olarak C vitamini ve kan pıhtılaşması için elzem olan K vitamini bulunur. Zengin antioksidan, flavanoid ve lif bulunduran elmanın, içeriğindeki geniş besin ögesi yelpazesiyle kanser gelişimini önlemeye yardımcı olduğu bilinir. Elmanın sağladığı enerji miktarının %90’ı meyve şekeri olarak bilinen ağırlıklı olarak fruktozdan gelmektedir. Fakat korkmayın, elmanın lifli yapısı kan şekeri dengenizi bozmayacaktır. Ama yine de daha iyi bir denge yaratmak adına elmayı tarçın veya yarım avuç kuru yemiş ile birlikte tüketebilirsiniz. Beyaz renkli meyvelerden biri olan elma, şeker ihtiyacınızı karşılarken bir yandan da sizi tok tutarak kilo korumaya yardımcı olur.
Özellikle sindirim sistemi problemleri yaşayanlar için harika bir seçimdir. Yeşil eriğin potasyum ve posa içeriği yüksektir. C vitamini, A vitamini ve B vitaminlerinden zengindir. Kilo kaybını hedefleyenler için de destekleyici bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde Azheimer dâhil olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır. Mürdüm eriği, anjelik erik gibi mor renkteki erik çeşitleri de hem çözünür hem çözünmez liften çok yüksektir. B vitaminlerinden zengin olup ofis yorgunluğunuzu almada yardımcı olur.
C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanmamızı önler. Ayrıca içeriğindeki pektinler sayesinde, tok kalmamıza yardımcı olarak ofis ortamında abur cubur tüketme isteğimizi azaltır. Mide ve sindirim dostu olan ayva, iş stresini azaltmada da etkili olan bir meyvedir.
Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Ofiste çok yoğun olarak çalıştığımız günlerde bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.
Kayısı, hücrelerin zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir. Serbest radikaller nedeniyle oluşan kirliliği, UV ışınlarının verdiği zararları giderir. Ayrıca kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir, güçlü bir antioksidandır ve yüksek miktarda lif içerir.
A, E ve K vitamininden zengindir. Çok güçlü birer antioksidan olan beta-karoten, lutein ve zeaksantin içeren incir, bizi ofis yaşantısında maruz kaldığımız zararlı serbest radikallerden korur. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olan B-kompleks vitaminlerinden zengindir. Yoğun iş günlerinde halsizlik yaşadığımızda incir, imdadımıza koşacak meyvelerden biridir.
Harika rengi olmasının sebebi; içeriğindeki polifenolik flavonoid bileşen olarak bilinen antosiyaninlerdir. Bilinen en güçlü antioksidanlardan olan antosiyaninler; kırmızı ve mor renkteki birçok meyve ve sebzede bulunur. Kiraz ayrıca yüksek miktarda melatonin antioksidanını bulundurmaktadır. Melatoninin beyin nöronlarında rahatlatıcı ve sinir sistemimizde yatıştırıcı etkisi vardır. Ofiste yaşadığınız vücut ve ya baş ağrısı sorunlarının tedavisine doğal bir çözüm olabilir.
Sonbahar ve kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan bu turuncu lezzetlerin bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olduğu bilinir. Kış aylarında sıklıkla görülen ve ofis ortamlarında da hızla yayılan soğuk algınlığı ve grip hastalığından korunmak için ofis ara öğünlerinizi bu meyvelerle süslemelisiniz.
C vitamini, K vitamini ve folikasit kaynağıdır. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hareketliliğini arttıracak; oturarak çalışmaya mahkûm ofis çalışanlarının sıkça yaşadığı kabızlık durumunu azaltacaktır. İçeriğindeki yüksek antioksidanlar sayesinde prostat kanseri başta olmak üzere kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğu bilinir.
Tüketilmesi en rahat ve en lezzetli meyvelerin başında geliyor. Muz enerji verirken besleyici özelliği de ön plana çıkar. B6 vitamini, potasyum ve folik asit bakımında çok zengindir. Hamile olan ve ya düzenli spor yapan ofis arkadaşlarınıza sık sık muz tüketmesini hatırlatabilirsiniz. İçerisinde yer alan doğal şeker sayesinde özellikle yoğun iş temposunda zinde tutar. Kan basıncını dengeleyen kalp dostu bir meyvedir.
İlkbahar ve yazın gelişini müjdeler. Harika rengi ve muhteşem kokusuyla ofisin ambiyansını birden bire değiştiriverir. Meyveli ofisinizde yoğun iş temposunda sizlere moral verecek bir meyve olan çilek, C vitaminini çok yüksek miktarda içerir. Ayrıca; en düşük kalori ile en fazla miktarda antioksidan sağlayan meyvelerin başında gelir. Enerji içeriğinin dengeli oluşu, ofiste kilo kaybını hedefleyenler için mükemmel bir meyve alternatifi. Çilek içeriğinde barındırdığı potasyum nedeniyle kalp ritmi ve sinir sistemine bağlı rahatsızlıkların ve tansiyon dengesizliklerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Stresli ofis günleri için çilek muhteşem bir ara öğün olur.
Bakır, demir, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengindir. Ofis masanızdaki sürahinize dilimlerseniz hem lezzetli; hem de besleyici bir su elde etmiş olursunuz. En seyrek allerjik reaksiyon gösteren meyvelerden olan armut, kolay tüketilmesi bakımından tam bir ofis meyvesi. A ve C vitamininden zengin olduğundan bağışıklık sistemini geliştirir. Armut lif oranı yüksek bir meyve olduğundan hem kan şekerini dengelemede; hem de sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenlemede etkilidir. Doğal enerji sağladığından özellikle öğleden sonraları yaşanan yorgunluk hissini azaltır.
Rengi, etkileyici görüntüsü ve harika lezzetiyle kivi, en başta C vitamini olmak üzere; K vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyvedir. İçerdiği bu besin ögelerinden dolayı kalp damar hastalıklarından korunmada etkilidir. Ayrıca içeriğindeki çözünür ve çözünmez posa sayesinde tokluk süresini uzatır ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı bizi korur. ‘Ofiste kivi yemek çok zor’ düşüncesindeyseniz yanılıyorsunuz. Ortadan ikiye böldüğünüz kiviyi adeta bir kâse gibi düşünüp kaşık yardımıyla afiyetle tüketebilirsiniz. Kivi yemek hiç bu kadar pratik olmamıştı… Özellikle sigara içen ve ya sigara dumanına maruz kalan, egzoz ve hava kirliliği ile temasta olan kişilerdenseniz yüksek C vitamini içeriğinden dolayı kivi, ilk tercih edeceğiniz meyvelerden olmalı.
Posa içeriği yüksek olan beyaz üzüm, B vitaminleri, C ve K vitaminleri içerir. Üzüm yarıca yüksek miktarda potasyum ve Lutein, Zeaksantin gibi antioksidan ögelerden de zengindir. Üzümün hipertansiyon, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etkili bir rolü vardır. Ofiste yoğun bir çalışma temposu içerisindeyseniz ve stres atmak için atıştırmalık ıvır zıvıra yöneliyorsanız tam da bu sırada kendinize dur deyip 1 avuç dolusu üzüm yemeye ne dersiniz? E hadi deneyin!
Papaya, çoğumuzun çok sevdiği ama sık tüketme alışkanlığımız olmayan tropik bir meyvedir. Kokusu kavunu andırırken tadı da bal kabağını anımsatır. Antioksidanlar, Karoten, A ve C vitaminleri, potasyum ve folat içeriği yüksek olan papayaya beslenmemizde daha sık yer vermemiz; sağlığımız için oldukça faydalı olur. İçerdiği yüksek lif sayesinde; uzun süre tok kalmamızda etkilidir. Ofis ara öğünlerinde papaya tercih ederek sağlıksız atıştırmalık tüketimine karşı önlem almış olur, bağışıklık sisteminizi güçlendiririz.
Greyfurta kırmızı rengini içeriğinde bulunan ‘likopen’ antioksidanı verir. Bu antioksidandan dolayı kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunur. C vitamini içeriği de yüksek olan greyfurt, lif açısından da çok zengindir. Düşük glisemik indeksli olması, metabolizmayı hızlandırma etkisinden dolayı kilo kontrolü üzerinde olumlu etkisi bulunur.
Mango, muhteşem lezzetiyle hepimizin severek tükettiği bir tropik meyve! Tüm sarı-turuncu renkli meyve ve sebzeler gibi A vitamini ve beta karotenden çok zengindir. Aynı zamanda; sağlığımız için çok önemli olan potasyumu da bünyesinde barındırır. İçindeki fitokimyasallar sayesinde kansere karşı koruyucu özellikte olup vücudu arındırma ve detoks etkisi gösterir.
Dut; A,E,C ve K vitaminlerinden ve kalsiyum, demir, folat, tiamin ve niasin gibi minerallerden zengindir. Antosiyanin, lutein, zea-ksantin gibi çok güçlü antioksidanlardan zengin olan dut, kanser hastalıkları ve diyabete karşı korunmada, cilt güzelliğini geliştirmede etkilidir.
Havucun en dikkat çekici özelliği; güçlü bir antioksidan olan beta karoten bakımından zengin olmasıdır. Renginin turuncu olması da bize A vitamini ve beta karotenden zengin olduğunu hatırlatabilir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirip pek çok hastalığa karşı korunmamıza destek olur. Cilt, saç ve tırnakların sağlığını korunmasından; kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önemli etkileri olan havucun lif oranı da oldukça yüksektir.
Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Tüm meyve ve sebzeler arasında en fazla yağ içeren meyvedir. Ayrıca A, C, E ve B vitaminleri, potasyum mineralinden zengin olan bu yeşil mucize, cildin yenilenmesinde etkilidir. Ayrıca işyerindeki konsantrasyonumuzu toplamada etkileri olan avokado, halsizlik ve yorgunluk hissettiğimiz zamanlarda toparlanmamıza yardımcı olur.
Enerjik rengi ile dikkat çeken harika meyve kızılcık, yüksek miktarda C vitamini içerir. Ayrıca A, E ve K vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir. Kızılcığın en önemli özelliğinden bir tanesi C vitaminini bol miktarda içeren diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksidan olmasıdır. Kanser, idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere diğer enfeksiyon türlerine iyi gelir.
Anti ageing özelliğinden dolayı yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, A ve C vitaminlerinden zengindir. Kalp dostudur ve sinir sistemini düzenleyici etkisi vardır. İyi bir antioksidandır kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Beyin ve sinir sistemi için oldukça yararlıdır. Beyin fonksiyonlarını geliştirir. Beyine fayda sağlaması sebebiyle Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlar. Unutkanlığa karşı etkilidir.
A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahiptir ve hafızayı güçlendir. Özellikle Alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Kan şekerini düzenler.
Hücrelerin yenilenmesini destekleyerek vücuda zindelik verir. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Bileşiminde yer alan tanen maddesi ağrı kesici ve iltihapları giderici özelliktedir. Antikansorejen özelliği nedeniyle de kanser hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca gözlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve gece görüşü yeteneğini arttırır. Sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.
Ahududu vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu meyvede, insan sağlığı için oldukça faydalı olan B1, B2, B3, B6,C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Doku ve damar büzücüdür. Bu özelliğiyle diyareyi keser. Çok yorgun hissettiğiniz günlerde bedeni güçlendiricidir… Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik ağrılarına, ağız ülserleri ve kanayan dişetlerine iyi gelir.
K vitamini, magnezyum, kalsiyum için iyi bir kaynaktır. Kemikleri güçlendirir, sağlıklı eklem oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda poliasetilen içerir, şişliği azaltır ve kemik eklem çevresinde ağrıyı azaltır. Kan basıncını düşürür. Apigenin denilen flavonoidler içerir. Anti inflamatuar özelliktedir ve hücresel oksidatif ile strese karşı yardımcı olur.
Salatalık A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum, potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko gibi sağlık açısından çok önemli mineraller içermektedir.
Salatalığının özellikle cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Bunun yanında içerdiği lifler sindirim sistemi organları olan bağırsak ve mide sağlığı için önemlidir. Bunun dışında sinir sistemi üzerinde de etkili bir besindir, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Lifli bir gıda olan enginarda A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri vardır. Mineral içeriği en yüksek olan sebzelerdendir fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko içerir.
Enginar faydaları saymakla bitmeyen bir sebzedir. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin gibi kimyasal bileşenler ve antioksidan maddeler sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Enginar tam bir karaciğer dostudur. İçerdiği sinarinle karaciğeri temizler ve onarır, safranın kolay akışını sağlar, kolesterolü düşürür. İnülin ile kan şekerini düşürür. Hücre yenileyici özelliği olan ve sindirim sistemine katkıda bulunan bir sebzedir. Çok düşük kalorili olduğu için diyet yapanlara önerilir. Detoks etkisi vardır, kışın vücutta biriken toksinleri, zararlı maddeleri söküp atar.
Ancak bazı kişilerin enginara alerjisi vardır. Safra kanalları tıkalı olanların, safra kesesinde taş bulunanların ve enginar alerjisi olanların enginar tüketmemesi gerekir.
Haşlanmış enginar yapraklarını yoğurtla, az yağlı light mayonezle, sevdiğiniz başka bir sosla veya sade olarak yemek de alternatif bir öneri olabilir. Haftada bir-iki kez evde ön hazırlığımızı yaparak bu tarifleri ofiste tüketebiliriz.
Meyveli ofis ‘sadelen’ paketi ile detoks etkisini ofisinde yaşamaya ne dersin?
Tüm renkteki meyve ve sebzelerden dengeli şekilde yer alan bu harika kasa, sağlığınıza sağlık katacak!
C vitamininden zengin olan limonu ofiste içtiğiniz suya dilimleyebilirsiniz. Limonlu su, daha rahat su içmenizi dolayısıyla daha fazla su içmenizi sağlarken detoks etkisi de gösterir.
Antioksidan deposu olan ‘sadelen’ kasamızla harika bir güne merhaba! Yeşil(mini marul, maydanoz, yeşil acı biber), mor(frambuaz), beyaz(elma, zencefil) , kırmızı (domates, paprika biber) ve turuncu (ananas, bebek havuç, limon) olmak üzere rengarenk meyve ve sebzelerin olduğu bu kasa, vücudumuzda biriken toksinlerden arınmamıza yardımcı olacak.
Grip, nezle gibi hastalıkların sıklıkla görüldüğü bu günlerde bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için zencefil kullanmalısınız. İşyerinde yemeklere ilave edebilir, su sürahinize koyabilir, bitki çayınıza ilave edebilirsiniz. Vücut sıcaklığını yükseltmede etkili olan zencefil, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Ayrıca solunum yolları üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.
Domates, çok güçlü bir antioksidan olan likopenden yüksektir. Bu özelliğinden dolayı kansere karşı koruyucu olduğu bilinir. Kalori içeriği çok düşük olan domatesi ara öğünlerde atıştırmak için de kullanabilirsiniz. Posa içeriği yüksek olduğundan tok tutmaya da yardımcı olacağı için kilo kontrolüne olumlu etkisi olacak. Domates içerdiği önemli oranda B6 vitamini sayesinde bilişsel fonksiyonları geliştirir, beyin fonksiyonlarını korur ve protein metabolizmasının aksamamasını sağlar.
Cherry domatesteki likopen antioksidanı sayesinde vücuttaki hücresel hasarı minimuma çeker ve kansere karşı koruyucu özellik gösterir.
Şeftali 100 gramında 40 kalori içerir ve 1 orta boyu yaklaşık 60 kalori civarındadır.
1 orta boy şeftalide 465 IU A vitamini bulunmaktadır, bu da güçlü anti-aging etkisi için yeterli bir miktardır. Şeftali ve Nektarin C vitamini açısından zengin meyvelerdir.
Vücudumuzu her türlü enfeksiyonlardan korumada büyük rol oynar. C vitamini enfeksiyona yol açan ajanlara karşı direnç geliştirmemize ve bağışıklık sitemini desteklemeye yardımcı olur.
İshal durumlarında kabuksuz tüketilmesi uygundur. Özellikle potasyum ve C vitamininden zengin olması spor yapanlar için sık sık tüketilmesi gereken meyvelerdendir.
Yazın spordan sonra vücut ısısıyla kaybettiğimiz mineralleri ve potasyumu yeniler. Şeftali ve Nektarin içeriğinde beta-karoten bulunur ve vücut sistemimiz bunu retinole yani A vitaminine dönüştürür. A vitamini göz sağlığı ve görme sorunlarının giderilmesi için önemlidir. A vitamini korneanın yüzeyini koruyan etkisi vardır.
E ve C antioksidan vitaminlerinden zengin olması yönüyle vücutta sağlıklı hücre faaliyeti sağlamaktadır.
Demir eksikliğinin sık görüldüğü Ülkemizde günlük diyete kaypa biberi dâhil edersek günlük almamız gereken demir miktarının % 8-18 oranını almış oluyoruz.
Göz sağlığınızı korumak ve geliştirmek için kaypa biber tüketmek, içeriğindeki Lutein ve Zeaksantin maddeleri sayesinde faydalı olacaktır.
İşte tam da ofiste tüketmelik; harika bir meyve çağla! Elinizi çabuk tutun; bu harika meyve sadece 1 ay manav ve pazarlarda bulunuyor. Güçlü antioksidan E vitamini kaynağı olan çağla tam bir ‘cilt dostu’ besin.